Wat is hypnotherapie?

Meestal is het niet de gebeurtenis zelf die nare gevoelens oproept, maar de manier waarop we de situatie bekijken. Hypnotherapie helpt je door een andere bril te kijken. In hypnose kun je je verbeeldingskracht bijvoorbeeld gebruiken om negatieve, ondermijnende gedachten om te buigen in positieve, helpende gedachten. Daarnaast geeft  ‘hypnotische’ verbeelding je de kans te ontdekken hoe je beter met situaties en je emoties kunt omgaan. De stap naar veranderingen in de dagelijkse praktijk wordt makkelijker gezet.

Hypnose … zo gewoon

Alle hypnose is in werkelijkheid zelf-hypnose. En het is gewoner dan je misschien nu denkt. Je kunt het bijvoorbeeld vergelijken met opgaan in een spannende film. Je bent helemaal gefocust op het verhaal en het voelt alsof je er zelf bij bent. De dingen om je heen gaan aan je voorbij en de tijd speelt geen rol meer.

In hypnose beleef je een film die zich in je hoofd afspeelt. En belangrijk om te weten, dat verhaal bedenk je zelf. Ik begeleid je hierbij met suggesties die zijn gericht op het doel dat we hebben afgesproken. Hypnose is dus niet iets wat je passief ondergaat, je houdt de controle over wat er gebeurt.

Hypnotherapie

Hypnotherapie is in de regel een kortdurende therapie. Gemiddeld houden we 6 sessies, maar het kunnen er ook wat minder of meer zijn. Dat hangt af van het probleem waarvoor je komt en de invloed die het op je leven heeft.

Het eerste consult is het intakegesprek. Je ontvangt een intakeformulier om thuis in te vullen en mee te brengen naar het intakegesprek. We bespreken je probleem en wat je wilt bereiken en ik stel een therapieplan voor. Zo mogelijk plannen we enkele afspraken vooruit in de agenda.

Vanaf de tweede afspraak werken we met hypnose. De werkwijze is iedere keer afgestemd op het doel dat we voor de sessie afspreken. Thuis oefen je verder met zelfhypnose, bijvoorbeeld met een audio-opname. Ieder consult evalueren we je vorderingen en kijken we naar wat wel en niet goed voor je werkt.

Het consult

Een normaal consult duurt 60 minuten. Tijdens de eerste 20 minuten bepalen we het onderwerp van deze keer. Vervolgens werken we ongeveer 25 minuten met hypnose. In de resterende tijd evalueren we je ervaringen, bespreken we je huiswerk en ronden we af. Een kort consult duurt 45 minuten en vindt plaats als we minder tijd nodig hebben voor de voor- en nabespreking. Een lang consult kan 75 tot 90 minuten duren. Alle tarieven vind je hier.

Hypnotherapie werkt complementair

Hypnotherapie is geen medische behandeling, maar werkt complementair.  Voor diagnostiek en aanpassing van medicatie wend je je altijd tot je behandelend arts.

 

Voor overleg of vrijblijvend advies …